Kleuterproject “OVERGISTEREN”

Dit erfgoedproject voor kleuters “OVERGISTEREN” is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en samen met het EDAH-Museum en Cultuurcontact Helmond is het draaiboek voor het EDAH-Museum gemaakt.

Het project is gemaakt voor groep 1 en 2 van de basisschool.

Er is een koffer gevonden. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het EDAH-Museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker! Met een brief laten de kinderen hem weten dat zijn koffer is gevonden. Wat zal hij opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen “museum”, “vroeger” en “bewaren” met als hoogtepunten een bezoek aan het EDAH-Museum en de inrichting van een eigen museum in de klas.

Voor de scholen in Helmond is het project opgenomen in het programma van CultuurContact Helmond. Ook andere scholen kunnen hieraan deelnemen.